3 augustus 2023
Vroeger keken organisaties bij het aannemen van nieuw personeel alleen naar het cv, maar met de opkomst van LinkedIn is dit helemaal veranderd. Je profiel op LinkedIn is je digitale visitekaartje, maar hoe geef je dit visitekaartje goed vorm? En hoe kun je opvallen op LinkedIn? In deze blog geven we je zeven tips.
1. Zorg dat je profiel actueel is
Jouw profiel op LinkedIn is dus je digitale visitekaartje. Daarom is het cruciaal dat dit profiel te allen tijden actueel is en al je relevante werkervaringen bevat. Het is aan te raden om regelmatig kritisch naar je eigen profiel te kijken en je af te vragen of er nog belangrijke zaken missen. Heb je recentelijk een certificaat behaald bij een training of cursus, of was je onderdeel van een mooi (deel)project? Voeg dit soort zaken dan ook zeker toe aan je LinkedIn-profiel en zorg dat je profiel (weer) up-to-date is.
2. Kies een goede profielfoto
Naast je werkervaring en kwaliteiten is er op LinkedIn nog iets belangrijks dat er direct uitspringt: je profielfoto. Met je profielfoto laat je in een oogopslag zien wat jij uitstraalt en daarom is het van belang om hier een duidelijke foto voor te gebruiken. Vermijd groepsfoto’s of foto’s met veel effecten en filters, maar kies voor een foto die goed laat zien wie jij bent. Het is aan te raden om je profielfoto een recente foto te laten zijn, omdat dit het beste overeenkomt met hoe je er op dit moment uitziet. Om jezelf professioneel over te laten komen is het tot slot belangrijk dat de resolutie van je profielfoto hoog is en je profielfoto zodoende niet onscherp is.
3. Maak ook gebruik van een omslagfoto
Naast je profielfoto kun je op LinkedIn nog een foto aan je profiel toevoegen: de omslagfoto. Nog altijd maken veel mensen op LinkedIn hier geen gebruik van, maar dit is zonde omdat een omslagfoto jouw een extra kans biedt meer van/over jezelf te laten zien. Een omslagfoto is de achtergrondfoto van je LinkedIn-profiel en kan op meerdere manieren worden ingezet. Je kunt kiezen voor een foto van jezelf, maar je kunt ook kiezen voor een foto die iets zegt over jouw interesses of expertise op je vakgebied. Het is eigenlijk allemaal goed, zo lang je deze kans maar niet laat liggen om kijkers van je LinkedIn-profiel meer informatie over jou te geven!
4. Voeg een goede kopregel toe
Om je eerste indruk op LinkedIn goed te complementeren is het noodzakelijk om naast de foto’s ook een kopregel aan je profiel toe te voegen. Je kunt hier jouw functietitel benoemen, maar bijvoorbeeld ook interesses en kwaliteiten van jezelf beschrijven. Het valt aan te raden om dit met losse woorden te doen. Op dit onderdeel is het namelijk aantoonbaar het beste om concreet en bondig te zijn. Het blijft tenslotte een eerste indruk. Zorg er wel voor dat de kopregel duidelijk iets over jou zegt, omdat deze regel op LinkedIn door recruiters ook als zoekfunctie wordt gebruikt. Als jouw kopregel overeen komt met je werkervaringen en kwaliteiten vergroot je jouw vind- en zichtbaarheid.
5. Schrijf een korte biografie
Dit onderdeel vinden mensen dikwijls wat ongemakkelijk om over zichzelf te schrijven, maar toch loont het écht om je LinkedIn-profiel te voorzien van wat extra context. Een korte biografie over jezelf is bij uitstek de kans om je specifieke kwaliteiten naar voren te brengen. Buiten de werkervaringen die al op je profiel staan vermeld kun je met een bondige tekst over jezelf nog meer laten zien wie jij bent. Beschrijf waar je interesses liggen, wat je drijfveren zijn, waar je goed in bent en wat je leuk vindt aan je werk. Dit willen mensen graag lezen.
6. Deel bijdrages en content
Met de bovenstaande tips staat je LinkedIn-profiel al stevig in de steigers, maar om serieus grote stappen te maken zul je een actieve LinkedIn-gebruiker moeten worden. Deel bijdrages en interessante content, zodat dit bij mensen uit jouw netwerk op hun tijdlijn verschijnt en mogelijk verder wordt verspreid. In bijdrages kun je bijvoorbeeld beschrijven waar je op je werk mee bezig bent, maar je kunt ook je mening geven over actuele onderwerpen of je netwerk om hulp vragen. Het is altijd goed om bijdrages te plaatsen, zo lang deze maar relevant zijn voor (het grootste gedeelte van) je netwerk. Middels bijdrages kun jij uitgroeien tot een echte expert op je vakgebied.
Ben je niet zo van het schrijven? Dan is het ook goed mogelijk om er in plaats van geschreven bijdrages voor te kiezen om video’s te plaatsen. Je kunt korte vlogs maken waarin je iets over je werk vertelt, maar ook behind-the-scenes-beelden, sneak previews of andere sfeerimpressies delen als videocontent.
7. Onderhoud je netwerk
Soms denken mensen dat het loont om een zo’n groot mogelijk LinkedIn-netwerk op te bouwen. Het is echter veel waardevoller om connecties aan te gaan met mensen die je ook daadwerkelijk kent en waarmee je ooit hebt samengewerkt. Op deze manier houd je jouw netwerk relevant. Om je netwerk nog sterker te maken kun je interactie aangaan met mensen uit je netwerk door te reageren op hun bijdrages of aanbevelingen op hun profiel te schrijven.
Als je iemand niet persoonlijk kent, maar de content van hem of haar wel interessant vindt, dan kun je er op LinkedIn ook voor kiezen om deze persoon te volgen. Zodoende hebben jullie geen connectie, maar zullen updates van deze persoon wel in je tijdlijn blijven verschijnen.
Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.